Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Prea multe familii au dificultăţi

Prea multe familii au dificultăţi

Mult prea multe familii se confruntă zilnic cu dificultăţi. Lipsiţi de locuri de muncă şi mijloace de existenţă, adulţii nu sunt în stare să ofere o nutriţie adecvată copiilor, provocîndu-le răni fizice și emoționale pentru restul vieţii.

 Alţi membri ai familiei pot suferi de neglijare şi privare. Sărăcia continuă să revendice vieţile a sute de mii de femei în fiecare an în timpul naşterii.

De cele mai multe ori, excluderea socială este cauza acestei probleme. Discriminarea şi accesul inegal la serviciile sociale privează familiile de posibilitatea de a planifica un viitor mai bun pentru copiii lor.

Unele tipuri de familii sunt expuse anumitor riscuri, inclusiv familiile numeroase, familiile monoparentale, familiile în care principalul întreținător este şomer sau suferă de boli sau dizabilități, familiile cu membri care suferă de discriminare pe motive de orientare sexuală, şi familiile din cartierele urbane sărace sau zonele rurale. Familiile indigene şi de migranţi, precum şi cei care locuiesc în zone de conflict sau tulburări, de asemenea, sunt expuşi marginalizării şi sărăciei.

Un șir de guverne au adoptat strategii pentru ameliorarea situației familiilor, inclusiv programe de transfer de bani, îndemnizații pentru copii, facilități fiscale şi măsuri de protecţie socială axate pe asigurarea egalității de gen și copii. O extindere a acestor politici, care ar duce la îmbunătăţirea nutriţiei şi nivelului de educaţie a copiilor, poate contribui la stoparea cercului vicios al sărăciei, care persistă de-a lungul mai multor generaţii.

În această Zi Internaţională a Familiilor, să ne angajăm în sprijinirea familiilor care cresc copii, au grija de bătrâni şi promovează comunităţi puternice bazate pe toleranţă şi demnitate pentru toţi.

 Mesajul SG Onu a fost remis presei de către PNUD Moldova